Sinds 2015 werkte Peter bij een organisatie die bedrijfswagens inricht. Na twee reorganisaties in korte tijd kwam hij zonder baan thuis te zitten. Dat was lastig, maar het leverde wel een nieuwe start op, via Rijnmond Werkt Door.
Met een aantal jaar werkervaring en een vaststellingsovereenkomst ging Peter op zoek naar iets anders. “Ik kreeg twee maanden doorbetaald zodat ik de tijd had om naar een nieuwe baan te zoeken. Daarna kwam ik in aanmerking voor een ww-uitkering. In die tijd kwam ik in contact met loopbaancoach Marjolein van vakbond CNV.”
Meer gericht op welzijn
Marjolein biedt via Rijnmond Werkt Door loopbaanadvies op maat. Dat leidt soms tot een carrièreswitch. Peter ging met haar een loopbaantraject in waarbij de nadruk lag op wat hij zou wíllen. “Ik ging nooit met tegenzin naar mijn werk, maar ik heb altijd gedacht dat er een functie is die beter bij mij past. En tijdens het loopbaantraject kwam ik erachter dat ik ook wel meer op het sociaal-maatschappelijk vlak zou willen doen, meer gericht op het welzijn van mensen.”
Het helpt om te weten wat je wilt. Toch viel het niet mee om een nieuwe baan te vinden. “Dat was best lastig. Het zit niet in mijn aard om niets te doen, ik wil graag nuttig bezig zijn. Als je dan ook nog overal om je heen hoort dat de arbeidsmarkt aantrekt, terwijl je er zelf maar niet tussenkomt, dan is dat best frustrerend.” Zo frustrerend dat hij zelfs op het punt heeft gestaan om een baan aan te nemen die aansloot op zijn vorige functie. “Een prima plek, maar niet waar mijn hart ligt. Maar ik was het thuiszitten zo zat!” Gelukkig herinnerde Marjolein Peter er aan wat hij écht wil, en koos hij ervoor het nog even tijd te geven.
“In overleg met mijn vrouw natuurlijk, want je moet het wel samen zien te redden met je gezin. Inmiddels was ik aan het solliciteren op banen in de sociaal-maatschappelijke sector. Vaak kwam ik niet verder dan de tweede ronde. Ondanks de personeelstekorten zie je dat organisaties toch liever op veilig spelen en voor kandidaten gaan met gerichte ervaring of precies de goede opleiding. Totdat ik een kans kreeg bij een woningcorporatie, en nu ben ik wijkbeheerder. Een baan waarin ik, samen met mijn collega’s, vooral bijdraag aan het welzijn van de huurders.”
Op pad, de wijk in
Het bevalt hem. ”Natuurlijk is het nog wennen. Ik ben half december pas begonnen! De sfeer is anders dan op mijn vorige werk en mijn collega’s ook. Maar wat ik tot nu toe gedaan heb, vind ik erg leuk. De contacten met andere organisaties, zoals de gemeente en de politie, de contacten met mijn collega’s en de contacten met de huurders.” Tijd om lang achter zijn bureau te zitten, heeft hij niet meer. “Het is juist de bedoeling dat ik de ogen en oren van de corporatie ben. Dus ik moet op pad, de wijk in. Dat voelt goed!”
Peter heet in werkelijkheid anders. Om privacyredenen is zijn naam aangepast.