Skip to main content

Veelgestelde vragen - cofinanciering en financiën

Is het beschikbare budget voldoende om de doelstelling te behalen?

Gemeente Rotterdam heeft besloten het RAP in 2024, 2025 en 2026 met 2.3 miljoen euro per jaar te ondersteunen. Daarnaast houden we vast aan de ambitie om naast het al beschikbare budget nog extra vulling voor het fonds te vinden.

Is het mogelijk voor een financier of een vakbond om een projectaanvraag in te dienen?

Dat is afhankelijk van de specifieke uitwerking van het projectplan. Voor alle aanvragen zal één partij de penvoerder moeten zijn. Bij voorkeur is dit de partij die de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk sluit. Bij een samenwerkingsverband met meerdere partijen binnen één aanvraag dient de opzet van deze samenwerking in het projectplan te worden toegelicht.

Zijn er eisen aan de cofinanciering?

Inbreng van eigen vermogen en/of subsidies is toegestaan. Het inbrengen van een andere gemeentelijke subsidie is echter niet toegestaan. Let wel, met de cofinancieringsconstructie in het RAP wordt een hefboomeffect beoogd. Dat wil zeggen, met het aantrekken van vreemd vermogen door middel van cofinanciering, streven we ernaar een hoger maatschappelijk rendement van de inzet van de RAP-middelen te genereren. In de geest van deze redenatie is het niet wenselijk dat de financiering van de aanvrager volledig uit subsidies bestaat.

Wordt het beschikbare budget in een keer opengezet?

Het beschikbare budget voor dat kalenderjaar wordt in één keer volledig opengesteld. Daarnaast wordt het fonds vier keer per jaar opengesteld voor aanvragen. Per openstelling wordt de op dat moment beschikbare budget gebruikt.

Is het genoemde maatschappelijk uurtarief in- of exclusief btw? En vindt de betaling in- of exclusief btw plaats?

Alle betalingen vanuit het fonds zijn exclusief btw en er mag geen btw in rekening worden gebracht.

Is het mogelijk om lichtere governance-eisen te stellen als een cofinancier vanuit de markt komt?

We willen de administratieve lasten zoveel mogelijk beperken. Wanneer door andere financiers al eisen zijn gesteld aan de verantwoording, dan zullen we daar zoveel mogelijk op aansluiten. Daarbij blijft uiteraard wel van belang dat het RAP publieke middelen betreft en dat we dus te maken hebben met regels en voorwaarden waaraan moet worden voldaan ter verantwoording.

Moet er geld worden terugbetaald als de resultaten tegenvallen?

Het RAP betreft projectfinanciering met een sterke focus op resultaat. Als het afgesproken resultaat niet wordt behaald, zal in eerste instantie worden ingezet op nakoming. Dat wil zeggen dat er alsnog voldaan moet worden aan de gemaakte afspraken vanuit het projectplan. Mocht dat niet mogelijk zijn, en mochten er geen verzachtende omstandigheden zijn, dan kan ingezet worden op (gedeeltelijke) terugbetaling.