Ga naar de hoofdinhoud

Ontwikkelpaden: stapsgewijze scholing als oplossing voor personeelstekorten

Om de instroom en doorstroom in maatschappelijk cruciale sectoren te stimuleren, worden Ontwikkelpaden opgezet. Dit initiatief helpt personeelstekorten terug te dringen, biedt mensen nieuwe kansen op werk en bevordert een leven lang ontwikkelen.

Binnen de Ontwikkelpaden werken sectoren samen met de ministeries van SZW en OCW om routes en bouwstenen voor scholing uit te werken. Via gekoppelde (delen van) opleidingen, scholingstegels, kunnen werkenden en werkzoekenden zich stap voor stap ontwikkelen naar erkende kwalificaties. Dit vergroot de mogelijkheden om in te stromen of door te groeien binnen een sector, maar ook om over te stappen naar andere sectoren.

Landelijke erkenning en sectorale trajecten

De sectorale Ontwikkelpaden krijgen landelijke erkenning van de Minister van SZW en vormen zo een waardevol instrument voor werkgevers, werkenden, werkzoekenden, arbeidsmarktprofessionals en opleiders. Momenteel zijn de volgende sectoren aangesloten:

Dit aantal zal in de toekomst verder worden uitgebreid. Daarnaast kunnen regio’s hun eigen regionale arrangementenopzetten. In Rijnmond is er bijvoorbeeld een leerwerktraject voor Groepshulp (instapfunctie in de kinderopvang), en worden bestaande loopbaanpaden in Bouw, Techniek & Energie en lopende zorgprojecten gekoppeld aan de Ontwikkelpaden.

Extra subsidie via de SLIM-regeling

Van 2025 tot en met 2027 wordt via de SLIM-regeling € 73,7 miljoen extra subsidie beschikbaar gesteld voor scholing binnen Ontwikkelpaden. Dit is een co-financiering, waarbij het subsidiepercentage afhangt van het opleidingsniveau:

  • NLQF 1 en 2: 90% subsidie
  • NLQF 3 en hoger: 50% subsidie

Vanaf 10 maart kunnen werkgevers subsidie aanvragen. Later in het jaar, waarschijnlijk vanaf september, komt deze mogelijkheid ook beschikbaar voor collectieven.

Met deze ontwikkelingen ontstaan nieuwe kansen om arbeidstalenten te ontwikkelen en personeelstekorten aan te pakken. Werkgevers en arbeidsmarktpartners kunnen hiermee een extra stimulans geven aan scholing en duurzame inzetbaarheid.