Ga naar de hoofdinhoud

Moeders durven weer te dromen

Team Toekomst ondersteunt gezinnen in Delfshaven die het zwaar hebben, zodat de kinderen uit die gezinnen weer gewoon kind kunnen zijn. Met een bijdrage van het RAP (Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds) helpt het team nu ook ouders uit de deelnemende gezinnen aan werk. “De kers op de taart” volgens toekomstbouwer Mirjam van Rijn.

Kinderen moeten op school met aandacht en plezier aan hun toekomst kunnen werken. Maar dat lukt niet als het gezin het thuis zwaar heeft. “Als scholen zien dat een kind daardoor vastloopt in zijn ontwikkeling, trekken ze aan de bel bij Team Toekomst”, legt Mirjam uit. “Wij gaan het kind en zijn gezin dan zo goed mogelijk op weg helpen. We denken bijvoorbeeld mee over het oplossen van geldzorgen en wijzen de weg naar zorg of maatschappelijk werk als dat nodig is. Dat doen we vanuit de wijk, vanuit het netwerk dat we hebben. Dat zorgt ervoor dat de gezinnen die we ondersteunen ons vertrouwen.”

Een enorme stap

“Het kan wel een jaar of twee duren voor een gezin alles weer een beetje op orde heeft. Dat gaat stapje voor stapje. Dus we richtten ons eigenlijk niet op werk”, vervolgt Mirjam. “Maar ik had een keer een vacature bij de stichting en toen kreeg ik 50 reacties! Allemaal van vrouwen die zeiden: ‘Nú ga ik het doen. Nú ga ik aan de slag.’ Voor veel van die vrouwen was dat een enorme stap. Het zou heel jammer zijn om daar niets mee te doen. Toen zijn we die vrouwen gaan bellen, om te kijken wat we voor ze konden doen op het gebied van werk.”

Hakima is jobcoach bij Team Toekomst. Zij spreekt de Delfhavense moeders die aan het werk willen. “En vaders ook hoor”, lacht ze. “Maar vaak zijn het de moeders die om allerlei redenen niet aan het werk zijn. Omdat ze als kind geen opleiding mochten of konden volgen, omdat ze na hun huwelijk stopten met werken, omdat er geen opvang was voor de kinderen – ik hoor allerlei verhalen. Alleen door naar hun verhalen te luisteren, ondersteun ik al.”

Werken en leren tegelijk

Hakima kijkt samen met de deelnemers wat er in de weg staat tussen willen werken en gáán werken. “Soms is er maar een klein duwtje nodig. Dan zegt een moeder: ‘Wie zit er op mij te wachten?’ Dan vertel ik dat er heel veel vacatures zijn! Er zijn ook veel vrouwen die geen opleiding hebben, of niet de goede. Die helpen we op weg naar bijvoorbeeld een BBL-plek waar je kan leren en werken tegelijk. Of ze weten niet hoe ze een cv moeten maken. Dan maken we er samen een.” Hakima heeft het druk, en dat doet Mirjam plezier: “Als je alweer durft te denken aan werk betekent dat er weer rust en stabiliteit is thuis. Werk is de kers op de taart.”

Werk waar je plezier in hebt

Buurtbewoner Nancy is ook aangeschoven. Zij heeft inmiddels ervaren hoe belangrijk het is om werk te doen waar je plezier in hebt. “Ik had een baan als facilitair ondersteuner. Maar eigenlijk vind ik het veel leuker om met kinderen te werken en op die manier te kunnen helpen”, vertelt Nancy. Ze deed in 2023 mee aan een pilot die de voorloper was van het huidige project en vond via Team Toekomst ander werk. “Ik ben nu locatiemanager bij de stichting Petje Af. En dat past echt bij me.”

Team Toekomst bestaat 4 jaar. Mirjam: “Ons netwerk wordt steeds groter dus we kunnen steeds meer gezinnen helpen. Gelukkig! Want in een rijk land als Nederland kan het niet zo zijn dat we kinderen en gezinnen aan hun lot overlaten. Er is zoveel talent. Kind voor kind, gezin voor gezin, gaan wij de armoede Delfshaven uit werken. Zodat in 2030 geen kinderen meer vastlopen door problemen thuis. En zodat de moeders weer durven dromen.”

Heb jij ook een sociaal hart en een goed idee? Misschien kan het RAP een steentje bijdragen. Lees verder op https://werkcentrumrijnmond.nl/rap/