Bij de Doelen draait het niet alleen om muziek, maar ook om mensen. Katinka, die slechthorend is, zit hier helemaal op haar plek. Samen met collega’s is gekeken naar wat zij goed kan, en daar is een mooie baan omheen gebouwd. Zo komt haar talent om precies te werken en goed aan te voelen wat anderen nodig hebben elke dag tot zijn recht.
We zitten aan een tafel in het licht van de Doelen. Niet toevallig: Katinka moet goed kunnen liplezen. Ook Jenny, haar leidinggevende, schuift aan. Het is een open gesprek, met veel oog voor detail. Het verhaal van Katinka bij de Doelen gaat over doorzetten, meedenken en kijken wat er wél mogelijk is.
Een functie die er nog niet was
Katinka had het zelf nooit kunnen bedenken: werken bij een concertgebouw, met een gehoorbeperking. “Toen Koornneef van Equal Recruitment me vroeg of ik belangstelling had om bij de Doelen te werken, dacht ik: ‘Wat moet ik bij de Doelen met mijn gehoorbeperking?’ Toch ben ik samen met Mirjam het gesprek aangegaan met HR. En eerlijk gezegd was ik aangenaam verrast. Ze dachten meteen met me mee en keken alleen naar wat er wél kon. Ze zeiden zelf al: ‘In de zaal is het donker, dus liplezen wordt lastig. Dan is het begeleiden van bezoekers misschien niet zo handig.’ Ik wist niet wat me overkwam!”
Jenny, coördinator Tickets & Service bij de Doelen, vertelt: “Samen met HR hebben we een functie gecreëerd rondom Katinka’s talenten. We hebben werkzaamheden verzameld die verspreid lagen in het team, en daar haar rol van gemaakt.” Katinka is verantwoordelijk voor de klantenservice: ze behandelt mails, registreert klachten en geeft feedback van bezoekers door aan de juiste afdelingen. Katinka: “Ik voel me nuttig. Als mensen ergens mee zitten, vind ik het fijn om er voor ze te zijn. Dat kan over van alles gaan. Laatst vertelde iemand dat de zeepdispenser in het invalidetoilet niet bereikbaar was. Dat geef ik dan meteen door aan gebouwbeheer.”
Verantwoordelijkheidsgevoel
Jenny ziet hoe goed ze haar rol pakt: “Ze is nieuwsgierig, pakt dingen snel op en ziet precies hoe het met collega’s gaat. Haaroog voor onze non-verbale communicatie is zó sterk. Ze voelt haarfijn aan wanneer iets opgevolgd moet worden of wanneer iemand een steuntje kan gebruiken.”
Liplezen is intensief. Daarom gebruikt ze soms de app Speaksee, waarmee ze tijdens overleggen ziet wie wat zegt, aan de hand van kleuren en transcripties. Bij grotere vergaderingen is er een tolk gebarentaal aanwezig. Katinka: “Het vraagt dus wel wat extra organisatie, maar het werkt goed voor mij. Iedereen binnen de Doelen zegt elkaar gedag. Dat is zo mooi en fijn. Mijn directe collega’s zijn heel aardig en ik ben helemaal opgenomen in het team. Daardoor voel ik me niet buitengesloten.”
Loonkostensubsidie
De Doelen ontvangt voor Katinka een kleine loonkostensubsidie, een regeling waarmee werkgevers worden ondersteund bij het in dienst nemen van iemand met een ondersteuningsbehoefte. Jaarlijks vindt daarvoor een loonwaardemeting plaats. Jenny: “Zo’n meting is vooral ontworpen voor productiewerk, en dat maakt het lastig. In de dienstverlening is iemands bijdrage niet altijd in cijfers uit te drukken. Katinka’s werk draait juist om zorgvuldigheid, mensen aanvoelen en service. Dat is van grote waarde voor ons team.”
Een mensenmens op de juiste plek
De weg naar deze baan was lang. Katinka werkte ooit als medisch analiste, maar vond het werk steeds minder leuk toen alles werd geautomatiseerd. Daarna pakte ze allerlei banen op, van postbode tot data-entry. Maar ze had ook jaren geen betaald werk. “Ik heb zoveel afwijzingen gekregen op sollicitaties. Soms alleen al omdat ik van tevoren aangaf dat ik slechthorend ben. Eén keer besloot ik het niet te zeggen, toen mocht ik wel op gesprek komen. Maar zodra de ander erachter kwam, zei die recht in mijn gezicht: ‘Als ik dat had geweten, had ik je brief gelijk in de prullenbak gegooid’.”
En nu? “Ik werk met plezier, en ik hoor erbij,” lacht Katinka.” Ze is ook betrokken bij Stichting Oren en Ogen, waar ze zintuiglijke stadswandelingen geeft. Daarnaast zit ik in het bestuur van de EHBO-vereniging voor doven en slechthorenden en draai ik diensten als EHBO-hulpverlener tijdens evenementen voor doven en slechthorenden. “Ik ben altijd een mensenmens geweest.”
Meer dan een functie
Katinka laat zien wat er mogelijk is als je verder kijkt dan standaardprofielen. Als je ruimte maakt, geduld hebt en durft te luisteren. Zoals Jenny zegt: “Inclusie begint niet bij regels, maar bij de wens om het echt te doen. Je moet het willen.”