Bij Stichting Nelis helpen ze werkzoekenden aan een baan. Daarbij gaan ze uit van wat iemand kan, maar vooral van of iemand wil. “Wat niet lukt, kan je leren. Maar motivatie moet je zelf meenemen”, vindt manager Bo Naarden. Die insteek levert Nelis elk jaar zo’n 60 mooie matches op.
Veel bedrijven die zaken doen met de overheid, hebben afspraken over social return. Stichting Nelis helpt die bedrijven om hun afspraken na te komen. Bijvoorbeeld door ze te matchen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bo: “Dat doen we heel zorgvuldig. We plaatsen niet zomaar mensen bij een bedrijf, we zijn niet van ‘Nou, dag hoor, succes!’ We begeleiden zowel de kandidaten als de bedrijven waar dat nodig is.”
Het hele bedrijf doet mee
Bijzonder aan de aanpak van Stichting Nelis is dat ze niet alleen de kandidaten opleiden, maar ook de medewerkers van de bedrijven waar ze aan de slag gaan. “Ook voor die mensen betekent het nogal wat, als je ineens collega’s krijgt die bijvoorbeeld al heel lang niet meer gewerkt hebben of die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Daar moet je mee leren omgaan. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor de zittende én de nieuwe medewerkers, zeker in het begin.”
Stichting Nelis ziet zichzelf dan ook niet als een soort uitzendbureau, legt Bo uit. “We zijn eigenlijk de middle man, de spin in het web.” Die rol begint al op de wervingsdagen van de stichting. “Dan nodigen we werkzoekenden uit om kennis te komen maken met een bedrijf en met ons. We maken er echt een feestje van, zo’n dag is altijd heel gezellig.”
Van taaltraining tot budgetcoach
Een wervingsdag levert gemiddeld zo’n 30 kandidaten op, waarvan er doorgaans rond de tien worden uitgekozen voor een traineeship bij het bedrijf in kwestie. Bo: “Die mensen gaan twee maanden intensief stage lopen bij het bedrijf. Want je weet pas zeker of het klikt als je er echt werkt.” Tijdens het traineeship verzorgt Nelis alle begeleiding die nodig is. “Van een taaltraining tot bijvoorbeeld gesprekken met een budgetcoach. Maar we hebben ook wel eens een fiets geregeld voor iemand die geen vervoer had om naar het werk te komen. We helpen eigenlijk bij alles dat in de weg kan zitten om lekker aan de slag te gaan.”
Uitbreiden naar de regio Rijnmond
Op deze ‘Nelis-manier’ vinden jaarlijks dus tientallen talenten een baan. En met de bijdrage uit het Rijmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) kunnen dat er nog meer worden. Bo: “We werken in Den Haag en omgeving en kunnen nu door de cofinanciering van het RAP uitbreiden naar de regio Rijnmond. Ook daar zijn genoeg talenten die nog een baan zoeken en bedrijven die personeel nodig hebben! We geloven in onze aanpak en zien in de cijfers terug dat het werkt. Maar nog meer dan in de cijfers zien we het bewijs in de enthousiaste leermeesters die we mochten trainen en in de kandidaten die door hen en ons écht werden gezien en een kans kregen. Soms meteen succesvol, soms onderweg naar succes. Ieder op zijn eigen manier. Dat is de moeite waard.”
Op de foto: Bo met trainer/coach Jaap van Spengen.
Heeft u als ondernemer ook een goed idee om van talenten medewerkers te maken? Kijk eens op https://wsprijnmond.nl/rijnmonds-arbeidsmarkt-perspectieffonds/