Ga naar de hoofdinhoud

Op weg naar een betere toekomst met RAP

Road Rebels is opgericht om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Nederland op te lossen. Veel chauffeurs komen uit het buitenland en werken onder slechte omstandigheden. Daarom besloot Road Rebels voor een duurzame en eerlijke oplossing te gaan. “Als we de chauffeurs niet kunnen vinden, moeten we ze zelf opleiden.”

Het doel van oprichter Thomas Hilbrands is om binnen 2,5 jaar 50 chauffeurs op te leiden. De subsidie van het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) helpt daarbij. “We verwachten binnen twee jaar zelfvoorzienend te zijn”, vertelt Thomas. “Als we in de toekomst winst gaan maken, dan zetten we die weer in om nieuwe chauffeurs op te leiden.”

Community
Road Rebels is een opleidingsinstituut én een plek waar mensen samenkomen, groeien en trots kunnen zijn op hun werk. “We willen een community bouwen waarin de Rebels van nu de coaches worden voor Rebels in de toekomst. Zij zijn tenslotte de ervaringsdeskundigen. Zo draagt iedereen bij aan het succes van anderen.”

Soorten werk
Als vrachtwagenchauffeur bij Road Rebels kun je alle kanten op. Dat komt omdat de drie aangesloten partners verschillende soorten transportwerk bieden. Spreekt distributiewerk je aan? Dan is Euser de juiste partij. Liever wat langere (internationale) ritten zonder zelf te moeten laden en lossen? Bij EASY Road Transport rijd je met een grote schuifzeiltrailer naar één of meerdere adressen, bijvoorbeeld in Duitsland, en weer terug. Berkman, de derde partner, heeft tankwagens voor het bevoorraden van tankstations. “Voor dat laatste heb je wel extra certificaten nodig”, geeft Thomas aan. “Die kunnen ze ook bij ons halen.”

Coaching en begeleiding
Startende Rebels komen binnen met een proefperiode van twee maanden. Ze krijgen een medische keuring bij CBR en doen een rijtest bij Wierks verkeersschool. Daarnaast worden ze begeleid door bedrijfscoach Martine. Thomas: “Begeleiding is een belangrijk onderdeel omdat we ons richten op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan verschillende redenen hebben. Er kan sprake zijn van een moeilijke thuissituatie of van schulden. Daar moet eerst een oplossing voor komen, anders is er geen ruimte in je hoofd om aan een carriere te werken. Als je geen geld hebt om te eten of geen plek hebt om te slapen, dan kun je ook niet functioneren op je werk. Zeker niet als je ook nog eens fysiek zwaar werk moet doen. Het is dan belangrijk om naar duurzame oplossingen toe te werken.” Daar gaat onze bedrijfscoach dan mee aan de slag.

Martine benadrukt hoe belangrijk het is om aan te sluiten bij de leefwereld van een persoon. “We kijken vooral naar hoe iemand in het leven staat en helpen vervolgens met een oplossingsgerichte aanpak. Ik heb ervaring in de forensische zog en weet goed hoe ik mensen kan begeleiden en motiveren. Het is mijn taak om mensen te helpen hun gedrag te veranderen en hun leven op orde te krijgen.”

Bootcamp
Road Rebels investeert dus niet alleen in werk, maar vooral in mensen. Een goed voorbeeld is Layla. Zij kwam eind juli binnen via Rotterdam Recruitment Agency. Ze had een bootcamp gedaan en daar kwam uit dat haar interesse bij vrachtwagens ligt. “Eigenlijk wist ik dat allang hoor”, lacht Layla. “Ik was al geinspireerd door het televisieprogramma Meiden die Rijden. Dus toen ze me over Road Rebels vertelden wist ik meteen: ‘Dit is wat ik wil!’ Ik werk nu nog als bijrijder. Het zijn lange dagen want ik moet om 5 uur ‘sochtends de deur uit, maar ik kom er graag mijn bed voor uit. Ik zit al helemaal in het ritme. En Martine is een goede stok achter de deur, bij haar kan ik mijn hart luchten.” Over 2 weken krijgt Layla een contract voor zes maanden en gaat ze het opleidingstraject in.

Rooskleurige toekomst
Layla is de tweede Rebel. De eerste Rebel, René heeft inmiddels zijn C-rijbewijs gehaald en gaat binnenkort zelfstandig rijden. Martine: “En aan potentiele Rebels geen gebrek, we hebben al meer dan 20 aanmeldingen én we werken samen met organisaties die onze doelgroep bereiken. Dus over het behalen van ons doel hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken.”

Heb jij als ondernemer ook een goed idee om van talenten medewerkers te maken? Kijk eens op: www.werkcentrumrijnmond/rap

Meer weten over Road Rebels? https://www.roadrebels.com