Galileo Academy maakt en beheert met liefde en plezier je nieuwe app, Python applicatie, website of webshop én leidt mensen met een neurodiverse stoornis op tot IT-medewerker. Een prima combinatie, volgens directeur en oprichter Robin Bassie. “Als je midden in het werk zit, leer je vanzelf.”
Stel, je hebt een stoornis in het autistisch spectrum of ADHD. Je had al niet de fijnste ervaringen in het onderwijs, en nu moet je je staande zien te houden in een baan. Waar je in een volle metro heen moet, waar het soms chaotisch is en waar dingen van je verwacht worden die je niet altijd begrijpt. Dat is bijna niet vol te houden. Robin: “Terwijl het helemaal niets zegt over hoe goed je in je werk bent! Neurodiversiteit betekent vooral dat je anders denkt. En dat is in de IT alleen maar een voordeel. Want wie anders denkt, komt vaak met heel creatieve oplossingen voor problemen.”
Talenten
Robin heeft daarom sinds 2018 een bedrijf waarin mensen met een neurodiverse stoornis de kans krijgen om opgeleid te worden tot IT-medewerker. “Het zijn vaak mensen die op school al thuis kwamen te zitten, of die zich niet konden handhaven in een baan”, legt hij uit. “Maar als je even met ze praat, zie je al snel iemands talenten. En die hebben we, zeker met de huidige arbeidsmarkt, hard nodig. We kunnen ons niet veroorloven om talentvolle mensen aan de kant te laten staan.”
Eigen kweek
Dus halen Robin en zijn collega’s deze talenten aan boord, en leiden ze intern op. “We hebben geen enorme lijst met toelatingseisen. Het is belangrijk dat je minimaal op niveau mbo-4 kan werken en denken en dat je de Engelse taal beheerst. Zonder Engels kom je niet ver in de IT. En vooral dat je gemotiveerd bent. De rest kunnen we je leren. Zowel op IT-gebied als op het gebied van werken zelf.”
Dat werkt, blijkt uit het personeelsbestand van de Galileo Academy. Van de 13 mensen die nu in dienst zijn van het bedrijf, zijn er 11 ‘eigen kweek’. Daar zit een extra voordeel aan, legt Robin uit: “Deze mensen zijn als geen ander in staat om op hun beurt weer nieuwe deelnemers op te leiden. Ze begrijpen wat er nodig is en weten precies waar je tegenaan kan lopen.”
Overprikkeld
Werken met en voor mensen met een neurodiverse stoornis vraagt wel de nodige aanpassingen. “Het is bij ons op kantoor rustig en ruim. En thuiswerken is nooit een probleem. Ik heb medewerkers die in het ov erg overprikkeld raken. Dat kunnen ze echt niet vaker dan één keer in de week opbrengen.” De veilige werkomgeving die deze flexibiliteit oplevert, voelt voor sommige medewerkers als een warm bad, lacht Robin: “In principe is het de bedoeling dat medewerkers doorstromen. Dat ze een mooie, goed betaalde functie krijgen bij een ander IT-bedrijf en zo plek maken voor een nieuwe deelnemer. Maar sommige collega’s voelen zich hier zo thuis dat ze nooit meer weg willen. En ik ga ze niet dwingen.”
Scholieren
Met een investering vanuit het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) heeft de Galileo Academy nu een project waarin 40 mensen vóór december 2026 aan een baan van 32 uur in de week worden geholpen. “Dat is wel een uitdaging! Vooral die 32 uur, dat vinden mensen zonder neurodiverse stoornis vaak ook al een flinke werkweek. Maar we gaan er gewoon voor. De eerste 14 mensen zijn al in opleiding.” Naast die 14 mensen lopen er sinds kort via stichting BOOR ook 6 scholieren rond op de Academy. Robin: “Dat zijn jongeren tussen de 16 en 18 met iets in het autistisch spectrum die speciaal onderwijs of praktijkonderwijs hebben gevolgd. Zij hebben vooral vlieguren nodig op de werkvloer en volgen bij ons een individueel traject.”
Middelen vanuit het RAP
Zonder subsidie zijn dergelijke trajecten niet te verzorgen, weet Robin: “De begeleiding kost veel interne uren, en daarnaast is extra begeleiding nodig in de vorm van jobcoaches, kantoorruimte, ingerichte werkplekken, licenties e.d.. Dat loopt flink op. Maar het is het ook waard! Deze mensen hebben straks een volwaardige plek in de maatschappij, en doen nuttige en broodnodige dingen in de IT in plaats van dat ze op de bank zitten.”
Heb jij als ondernemer ook een goed idee om van talenten medewerkers te maken? Kijk eens op https://werkcentrumrijnmond.nl/RAP/