Circulair en Sociaal Staal (CS Staal) ontleent haar naam aan de manier waarop zij afval-inzamelingssystemen en veiligheidsvoorzieningen produceert en assembleert. Hier krijgen mensen de ruimte om hun talenten in de praktijk te ontwikkelen. Door de cofinanciering van RAP kon een module worden aangeschaft die theoretische kennis omzet naar beeldmateriaal. Een mooie kans voor praktijktoppers!
Ruben Verdonk is mede-eigenaar van CS Staal. Hij is erg blij met deze ontwikkeling. “Met de afkantmachine kunnen nieuwe medewerkers inhoudelijke vakkennis opdoen en een erkend diploma halen zónder theoretische opleiding. Simpelweg door de handelingen op een scherm te bekijken en die onder begeleiding van een vakman toe te passen.” Normaalgesproken is daar kennis van codetaal voor nodig, wat voor sommigen lastig is om te begrijpen.
Inclusieve technologie
De aanschaf van de extra module voor de afkantmachine helpt om medewerkers aan het werk te houden. Maar ook om werkplekken te creëren aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dit wordt ook wel inclusieve technologie genoemd. “Vorig jaar kwamen we in contact met iemand die een werkervaringsplek zocht”, vertelt Ruben. “Bij het Ontwikkelbedrijf van de gemeente Goeree-Overflakkee had hij al de nodige vaardigheden geleerd. Maar voordat hij zijn diploma kon halen, moest hij bij een externe partij stagelopen. Dat heeft hij hier gedaan. Inmiddels heeft hij een vaste aanstelling bij ons én een mbo-1-diploma op zak.
Praktische talenten
CS Staal is officieel sociaal ondernemer. De helft van de medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Ruben: “In Nederland is alles onder mbo-2-niveau geen officiele startkwalificatie. Maar dat is voor ons geen reden om iemand af te wijzen. Integendeel zelfs.”
In de praktijk blijken mensen met een lager opleidingsniveau dan mbo-2 over veel andere kwaliteiten te beschikken. “Wij geven ze de kans die kwaliteiten te laten zien. Daar bloeien ze helemaal van op. Ze voelen zich gewaardeerd, en dat geeft zelfvertrouwen. Met een beetje hulp ontwikkelen ze zich tot volwaardige arbeidskrachten. Dat blijkt wel uit de diploma’s die ze bij ons moeten halen. Wij zijn een ISO- en VCA-gecdertificeerd bedrijf. Zonder VCA-diploma kunnen ze hier niet aan de slag. Iedereen heeft het gehaald, wat ontzettend knap is voor mensen die minder van de theorie zijn.”
Bedrijfsregels
Bij CS Staal gelden normale bedrijfsregels, zoals bij ieder ander bedrijf. En dat wordt gewaardeerd. De medewerkers komen met plezier naar hun werk. “Bij ons maken ze een mooi product wat ze in hun eigen stad terugzien. Iedereen draagt naar vermogen bij, dat richten we met elkaar in.”
Sociaal én circulair
Ook circulariteit staat bij CS Staal hoog in het vaandel. “We gebruiken zoveel mogelijk componenten opnieuw zodat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te ontginnen”, legt Ruben uit. “We knappen bijvoorbeeld afvalcontainers op en zetten ze daarna weer terug in de wijk. Fris en voorzien van een nieuwe laklaag. Maar we zijn wel realistisch. Als het niet meer kan, doen we het natuurlijk niet.”
Krappe jas
Voor alle mooie ontwikkelingen bij CS Staal is eigenlijk een grotere productieruimte nodig. “We zijn in korte tijd van 8 naar 28 medewerkers gegaan. Dus we kijken of we in de toekomst kunnen verhuizen. Daarmee krijgen we ook meer ruimte om meer machines te plaatsen. Zodat we nóg meer arbeidsplekken kunnen creëren.” CS Staal is actief in de gemeente Goeree Overflakkee, maar de eerste gesprekken met omliggende gemeenten zijn al gevoerd.
Kan jouw project ervoor zorgen dat meer mensen aan de slag gaan in kansrijke beroepen? Kijk dan eens of RAP daarbij kan helpen. Ga naar https://werkcentrumrijnmond.nl/RAP/ voor meer informatie.